“Türkak Onaylı Periyodik Bakım Belgesi nedir?” sorusunu kısaca yanıtlamak gerekirse; iş ekipmanlarının güvenli bir şekilde kullanılması için iş yerinde alınan önlemlerin iş güvenliği mevzuatına uygun olup olmadığı hakkında yetkili kişilerin yapmış olduğu muayenelere, testlere ve deneylere periyodik kontrol denir. Bu periyodik kontrolü başarıyla geçen işletmelerin ekipmanlarına verilen belgeye de Periyodik Bakım Belgesi denilmektedir. Makina ekipmanlarından kaynaklı hayati kazaların önüne geçmek için iş yerlerinde kullanılan makinaların iyi bir muayeneden geçirilmesi gerekir. Teknolojik aletlerin oldukça geliştiği günümüzde bu muayeneler sağlıklı koşullarda ve alanında uzman kişiler tarafında güvenli bir şekilde yapılır. İşyerlerinde ölümlü kazaların önüne geçilmesi için iş yerlerinin iş güvenliği tedbiri açısından Türkak Onaylı Periyodik Bakım Belgesi’ni edinmeleri gerekir. Zaten yürürlükte olan iş güvenliği yönetmeliğe göre basınçlı kaplar, elektrik tesisleri, iletme ve kaldırma makinaları, yangın sistemleri ve tezgâhlarının iş güvenliği kontrollerinin, alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Siz de iş yerinizde güvenlikli çalışma ortamları yaratmak istiyorsanız Türkak Onaylı Periyodik Kontrol Belgesi için iletişim formunu doldurarak veya Whatsapp üzerinden iletişime geçerek periyodik bakım evrakını Makinagetir aracılığıyla alabilirsiniz. Türkak Onaylı Periyodik Bakım Sertifikası nasıl alınır? Eğer ürününüzü belgelendirmek istiyorsanız ürün belgelendirme “F701-006’’ ve ek dokümanlarını doldurarak akreditasyon başvurusunu Türkak Akreditasyon Kurumu’nun web sitesi üzerinden yapabilir ve gerekli muayenelerden sonra siz de kolaylıkla Türkak Onaylı Periyodik Bakım Belgesi alabilirsiniz. Kendiniz ve çalışanlarınız için güvenli bir çalışma ortamı yaratmak istiyorsanız Türkak Onaylı Periyodik Bakım Belgesi ve Operatör Ehliyeti edinmelisiniz.
Türkak Periyodik Bakım Belgesi Neden Önemlidir ve Neden Yapılmalıdır?
Çalışma koşullarının ve zamanı etkisi ile kaldırma-itme makinaları ve basınçlı kaplar bozulmaya ya da arızalanmaya başlayabilir. Zaman ilerledikçe bu makinaların ömrü kısalır. Bu durumun önüne geçmek için makinaların periyodik olarak bakımı gerekir. Periyodik bakım ve kontroller bu makinaların güvenli bir şekilde çalışmasına sağlıklı bir zemin hazırlar. Periyodik kontroller sırasında makinalara ait genel ve özel muayeneleri ve bakımları yapılarak kaydedilir. İlgili bölümlerin uzunluk, kalınlık, derinlik, dış ve iç çapları ölçülür. Periyodik bakımın son aşamada makinalar bir takım deneylere tabi tutularak bu bilgiler kaydedilir ve deney bittiğinde deney öncesi ve sonrası ölçülen bilgilerin karşılaştırması yapılır. Periyodik bakım analizi yapılırken veri karşılaştırması iş güvenliğine yönelik kanun ve yönetmelikte bulunan standartlara uygun bir şekilde yapılır. Kontrolü yapılan makinaların durumuna ilişkin bilgiler ayrıntılı olarak raporlandıktan sonra ilgili firmaya teslim edilir. Periyodik kontroller neden yaptırılmalıdır? Buna dair bilgiler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
- Periyodik bakım ile iş kazalarının önüne geçilebilir.
- Periyodik bakım ile cihaz ve makinaların kullanımı güvenli bir hale gelir.
- Periyodik bakım yapıldığında çalışma koşulları verimli bir hale gelir.
- Periyodik bakım yapıldığında makinalar daha uzun süre bozulmadan güvenle çalışabilir.
- Periyodik bakım yapıldığında makina ile insan ilişkisi daha güvenli bir hale gelir.
- Periyodik bakım ile çevre kirliliği önlenmiş olur.
Yukarıda yer alan bilgilerinde gösterdiği gibi ilgili makinalara periyodik bakım yaptırılması oluşabilecek iş kazalarının önüne geçerek iş güvenliğinin teminatı olabilir.
Operatör Ehliyeti Nasıl Alınır?
Bu nedenle bu alanda çalışanların operatör ehliyeti için gerekli uzmanlık eğitimini alması da zorunlu bir hale gelir. Bu makinaları kullanacak olanların gerekli eğitimleri almadan makinaları kullanmaması güvenlik açısından çok önemlidir. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası aşırı tehlikeli ve tehlikeli olarak belirtilen işlerde çalışacak personelin gerekli eğitimleri almadan çalıştırılmaması gerektiğini açıkça ifade eder. Bu kanun ilgili yönetmelik ve maddeleri de tehlikeli iş makinaları ve ekipmanlarını kullanacak olan işçilerin bu konularda uzmanlıklarının olmasını zorunlu hale getirmektedir. İş güvenliği açısından operatör makinalarını kullananların operatör ehliyeti alması şarttır. Peki operatör ehliyeti nasıl alınır? Operatör benzeri makinalar kullanarak çalışan bir iş yapacaksanız, operatör eğitimini almanız gerekir. Günümüzde bu tür eğitimlere kolaylıkla internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Adaylar eğitime kabul edildikten sonra video, canlı dersler ve çevrimiçi dokümanlarla adaylar eğitilir. Bu eğitimlerden sonra adaylar sınava tabi tutulur. Sınavı geçme puanı 50 olarak belirlenmiştir. Adayın aldığı sertifikanın üzerinde “uzaktan eğitim almıştır” ibaresi bulunmaz. Bu sertifikalar yaşam boyu geçerli belgelerdir. Ayrıca sertifikanın üzerinde eğitimin verildiği kurumun adı ve tarihi de yer alır. Alacağınız sertifikada ad – soyad, kimlik numarası ve sertifika numarası yer alır. Sertifikalarda yer alan imzalar, ıslak imzalı olarak adaylara verilmektedir.
Forklift operatörü ehliyeti nedir? Forklift operatörü ehliyeti, bu alanda çalışmak isteyen ve bu alanda uzmanlaşmış ya da uzmanlaşmak isteyen kişilere verilen resmi bir sertifika özelliği taşır. Forklift makinaları kaldırma ve taşıma alanında ağır işlerin yapılması için kullanılan bir makina olduğu için çok önemli riskleri barındırır. Bu nedenle bu alanda uzmanlaşmış kişilerin bu makinaları kullanması çok büyük bir önem taşır. Kısaca forklift ehliyeti, yükleme kaldırma işlerini yapan kişilerin alması gerektiği resmi belgedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği kurslar ehliyet vermektedir. Forklift ehliyeti de diğer sürücü belgeleri gibi yasal bir zorunluluktur. Forklift ehliyetini almanın yasal koşulları şu şekilde sıralanabilir:
- Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını bitirmiş olmak şarttır.
- Forklift ehliyeti almak isteyen kişinin 8 yıllık temel eğitimini bitirmiş olması gerekir.
- Forklift ehliyeti alacak kişinin sağlık açısından bir engelinin olmadığına dair raporu olması gerekir.
- Forklift ehliyeti alacak olan kişinin kanunen herhangi bir mahkûmiyetinin olmaması gerekir.
Yukarıda sayılan koşulların yerine getirilmesi operatör ehliyeti almak için yasal zorunluluktur. Forklift operatörü ehliyet sınıfı G sınıf bir ehliyet özelliği taşır. Bu tür ehliyetler sadece iş makinası kullananlara verilen ehliyet sınıfına girer. Bu ehliyete sahip olan kişiler ağır iş makinalarını açık ya da kapalı alanda kullanma hakkına yasal olarak sahiptir.
Vinç Operatörü Ehliyeti Nasıl Alınır?
Teknolojik ilerleme ile birlikte gelişen makinalar sayesinde insana dayalı iş gücü, ağır işlerde giderek azalmaya başlamıştır. Yükleme, kaldırma, imalat ve üretim gibi işlerin yapıldığı madencilik, inşaat, yol yapımı gibi alanlarda makinalar yoğun bir şekilde kullanılır. Bu makinaların kullanımının artması makinaları kullanabilecek uzman iş gücüne ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Vinç operatörü ehliyeti nasıl alınır bilmek istiyorsanız Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu ehliyet için şart koştuğu eğitimlere katılmanız zorunludur. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre vinç operatörlüğü gibi tehlike barındıran iş kollarında mesleki eğitim şarttır. Bu nedenle vinç operatörlüğü yapmak isteyen adayların Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimindeki kurslarda verilen vinç operatörlüğü eğitimlerini almaları zorunlu bir hale getirilmiştir. Bu eğitimden geçen kişiler, vinç operatörü ve benzeri makinaların kullanımı alanında uzman olarak kabul görür. Bu eğitimlerde kursa katılanlara çok yönlü bilgi verildiği için bu kursları bitiren kişiler makina kullanımının yanı sıra bakımının asıl yapılacağını da öğrenmektedir. Bu kurslar 18 gün gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Eğitimin toplam ders saati süresi 72 saattir. Vinç operatörü ehliyeti nasıl alınır bilmek istiyorsanız, vinç operatörü ehliyeti G sınıfı bir ehliyet türüdür. Bu ehliyeti alabilmek için aşağıdaki şartları karşılamak zorunludur.
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- 8 yıllık temel eğitimi tamamlamış olmak,
- Ağır iş makinalarını kullanmaya engel sağlık sorunu olmamak,
- Hükümlü olmamak,
- Yasa dışı işlerle ilişkili olmamak.
Yukarıda yer alan şartlara uygun kişiler vinç operatörü eğitimini tamamladıktan sonra vinç operatörü ehliyetini alabilir. Ekskavatör operatör ehliyeti almak istiyorsanız, vinç operatörü ehliyeti için uygulanan kuralların aynısının ekskavatör operatör ehliyeti için geçerli olduğunu bilmelisiniz.