Projelerin olmazsa olmazı iş makinaları, sorunsuz ve zahmetsiz bir iş için vazgeçilmez yardımcılar arasında yer alır. İş makinalarının faydalarından yararlanmak için projenize uygun iş makinası seçimi yapmanız gerekir. Projenize göre hangi iş makinası daha iyi sorusunun cevabını bulmak için yaptığınız seçimlerde dikkat etmeniz gereken 7 ayrıntı bulunur. Bu ayrıntılar şunlardır:
- Uzman personeller eşliğinde projenin gereksinim ve özelliklerini belirleyip buna uygun iş makinası gruplarına yönelmelisiniz.
- İş makinası çeşitlerini ve fonksiyonlarını araştırmalısınız.
- İş makinalarının çalışma kapasitelerine dikkat etmelisiniz.
- Seçeceğiniz iş makinalarının periyodik kontrol bilgilerine göz atmalısınız.
- İş makinası operatörlerini, seçeceğiniz iş makinasını kullanmaya izni olanlardan işe almalısınız.
- Seçeceğiniz iş makinası ile çalışırken hangi iş güvenliği kurallarının geçerli olacağını öğrenmelisiniz.
- Bütçe dostu bir deneyim için ikinci el iş makinası seçeneklerine ya da kiralama opsiyonlarına göz atabileceğinizi unutmamalısınız.
İş Makinası Çeşitlerini Tanıyın
Projenize uygun iş makinasını doğru bir şekilde seçmek istiyorsanız iş makinası çeşitleri ile tanışmanız ve fonksiyonlarını öğrenmeniz tavsiye edilir. Genel olarak dozer, greyder, kazıcı yükleyici, silindir, yükleyici, ekskavatör ve telehandler olarak farklı gruplara ayrılan bu makinaların çalışma mekanizmaları ve fonksiyonları birbirinden farklıdır. Hem güvenli hem de dayanıklı olmaları ile ön plana çıkan bu makinaları iş makinası çalışması prensiplerine uygun amaçlar doğrultusunda kullandığınız takdirde elde edeceğiniz verim oldukça yüksek olur.
Kaldırılıp indirilebilecek kazıcı levhası ve bu levhanın monte edildiği traktörden oluşan makina çeşidi dozer olarak karşınıza çıkar. Lastik tekerlekli ya da tırtıllı yol makinası olarak bilinir. Projenizde yürüyerek sathi kazıma yapılmasını sağlar. Greyder ise genellikle yol yapımı, tesviye işleri ve hendek kazma projelerinde tercih edilir. Kazıyıcı levha, ön ve arka kısımlar ve şasiden oluşan bu makina; çok amaçlı bir kullanım sağlar. Farklı türde malzemeleri yükleme ve taşıma, tünel kazma gibi işlemlerin yapılması gereken projelerde kazıcı yükleyiciler devreye girer. Kepçeli, ters kepçeli, düz kepçeli, draglin kovalı ve çeneli gibi farklı çeşitleri bulunabilen ekskavatörler; yerdeki toprağı alıp dilediğiniz yere aktarabilmenizi sağlayan yardımcınız olur. Genellikle projelerin olmazsa olmaz bir parçası olarak karşınıza çıkar. Projelerde kullanılabilecek daha birçok iş makinasını makinagetir.com üzerinden ayrıntılı olarak inceleyebilir, doğru bir seçin yapmak için ilk adımı atabilirsiniz.
İş Makinası Operatörü Nedir, Projeniz İçin Neden Önemlidir?
Dozer, silindir, yükleyici, kule vinç gibi iş makinalarını kullanan kişilere verilen isim iş makinası operatörü olur. Bu kişilerin projeniz için önemli olmasının öncelikli sebebi, yapılacak işlerin başrolü olan iş makinalarını yönetecek ve doğru bir şekilde çalıştıracak olmalarıdır. Makinaları çalışma yapılacak alana götürmek, çalışma planını hazırlamak, iş makinalarının bakımını ve temizliğini yapmak, gerektiğinde ufak tefek tamirleri yapabilmek, makinalarla ilgili hasar kayıtlarını tutmak gibi görevleri olan bu kişilerin eğitimli olmasına dikkat etmeniz gerekir.
En az 18 yaşında olan, yapılacak iş için herhangi bir sağlık engeli bulunmayan ve Milli Eğitim Bakanlığı kurslardan eğitim alan kişiler; iş makinası operatörleri arasına katılabilir. Farklı iş makinalarını kullanmak için özel olarak hazırlanmış olan eğitimler, farklı uygulama ve bilgileri de beraberinde getirir. Projenizde kullanacağınız iş makinası seçimini yaptıktan sonra bu makinayı kullanmak için ehliyetini ve eğitimini almış olan operatörlerle anlaşmanız gerekir. Bu sayede, istenmeyen kazalar ve eksik yapılmış işler gibi endişeleriniz geride kalır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde Madde 11’de şu yazılıdır: ‘İşverence iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara, bunların kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve bunlardan kaçınma yollarına ilişkin eğitim almaları sağlanır. Ayrıca sekizinci maddenin birinci fıkrasının bendinde belirtilen, iş ekipmanının tamiri, tadili, kontrol ve bakımı konularında çalışanlara işverenlerce yeterli özel eğitim verilir.’ Bu maddeyi dikkate alarak mevzuata uygun bir şekilde projenizi yönetmeniz, sorunsuz bir deneyim yaşamanıza imkan tanımasının yanı sıra iş makinalarının seçiminden sonra operatörlerinin seçiminin de ne kadar önemli olduğunu anlamanızı sağlar.
Yapılacak İşe Uygun İş Makinası Seçimi Adımları Nelerdir?
İnşaat, endüstriyel, yol ve asfalt projeleri ve daha birçok alanda proje yapıyor olabilirsiniz. Projenizi sorunsuz bir şekilde yürütmek istiyorsanız yapacağınız işe uygun iş makinası seçimi adımlarına dikkat etmeniz gereklidir. Yol ve asfalt makinalarının seçiminde ilk olarak yapılacak işi belirlemeniz gereklidir. Yol kazıması için freze, kaplamayı sıkıştırmak için silindir, asfalt serimi yapmak için finişer ve yol mıcır malzemesi için ise konkasör seçimi yapmalısınız. Makinaların teknik özelliklerini okumanız, iş kapasitesini öğrenmeniz ve günlük enerji tüketimini araştırmanız; projenizde bu konuda dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılar olarak karşınıza çıkar. Seçtiğiniz makinanın fonksiyonlarını araştırıp çalışma kapasitesini belirledikten sonra çalışma modunu da seçebilirsiniz. Son olarak makinayı kullanacak olan operatörün eğitimini sağladığınıza ve makinanın periyodik bakımlarını yaptırdığınıza emin olmalısınız.
İnşaat projelerinde yapılacak işlere uygun iş makinasını seçmek istiyorsanız Öncelikle uzman personel eşliğinde inşaat alanında yapılacak işi ve kazı işlemini belirlemeniz gerekir. Yükleme, serme v düzeltme işlemlerini de belirledikten sonra işe göre makinayı tespit etmeniz tavsiye edilir. Paletli ya da lastik tekerlekli çeşitler arasında seçim yaptıktan sonra makinaların çalışma kapasiteleri ve ağırlıklarına göz atmalısınız. Bu adımlardan sonra makinayı tanıma, fonksiyonlarını ve verimli kullanma yöntemlerini belirleme aşamalarına geçebilirsiniz. Projenizde yapılacak iş için endüstriyel makina seçimi yapmanız gerekiyor ise çalışma alanına uygunluğu göz önünde bulundurmanız önerilir. Kapalı ortamlarda çalışma yapılacağı durumlarda elektrikle çalışan makinalara yönelmelisiniz. Yük taşıma makinalarında personel taşımamaya; yıkama, toz alma, silme, süpürme gibi farklı işlemler için uygun olanı tercih etmeye çalışmalısınız. Uzman mühendisler tarafından titizlikle geliştirilmiş olan iş makinalarını, yapılacak işe uygun seçme adımlarına dikkat ederek başarılı işler ortaya koyabilirsiniz. Onlarca farklı iş makinası markaları içerisinden bütçenize ve ihtiyacınıza uygun modellerin sunulduğu seçeneği kolayca bulabilirsiniz.
İş Makinası Seçiminde Karşınıza Çıkan Kiralama Opsiyonu Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Projenizin tamamlanması için gerekli işlerin kısa sürede ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan iş makinası kiralama opsiyonu ile karşınıza çıkabilir. Farklı ihtiyaçlar doğrultusunda satın alınabilen ya da kiralanabilen bu makinalar, firmaların sıklıkla tercih ettiği kiralama opsiyonları ile avantajlarının neler olduğu sorusunu akıllara getirir. Maddi açıdan tasarruf sağlamak amacı ile başvurulan kiralama opsiyonunun, belirli bir zaman dilimi ve fiyat aralığı ile anlaşılarak seçildiğini unutmamanız gerekir. Avantajları ise ilk olarak makina ile ilgili faiz, vergi, bakım, sigorta giderlerini ödemek zorunda olmamanız olur. Bütçe dostu kiralık iş makinası fiyatları, zamanla meydana gelen düşük performans ihtimalinin ortadan kaldırılması, zaman kaybetmeden işleri hızlı bir şekilde halletmenize olanak tanıması ve projenin giderlerine olumsuz bir katkıda bulunmaması da diğer avantajları arasında yer alır.